PROJEKT OM KONTAKT ENGLISH
BASTU FÖR ARBETSLÖSA

 

Bastu för arbetslösa
Processbaserat projekt, 2014-pågående

Bastu för arbetslösa är ett projekt som intar bastun; ett rum för avkoppling, svett och kroppslig utmattning, men också en mötesplats för förtrogna samtal och hemliga affärsuppgörelser. Planen är att fem gånger anställa fyra arbetslösa personer för att tillsammans med dem, i stunden anställda, svettas och samtala om personliga erfarenheter och kunskaper om samhället utifrån positionen 'att vara arbetslös'.Första bastubadet ägde rum den 30 april 2014 i byn Hagen, strax utanför Dala-Floda, i samband med residence-programmet Extensions Hagen. Andra medverkande konstnärer och musiker i Extensions Hagen var Andrea Berendika, Erik Bünger, Kristina Feix, Sofia Jernberg och Noak Lönn.

Extensions Hagen >>Det andra bastubadet ägde rum i Gnesta den 4 november 2014 i samarbete med Art Lab Gnesta.

Art Lab Gnesta >>


Det tredje bastubadet ägde rum den 5 februari 2015 i Luleå, i samarbete med Galleri Syster.

Galleri Syster >>


Det fjärde bastubadet skedde i Fengersfors den 4 mars 2015, i samarbete med Not Quite.

Not Quite >>


Det femte och sista bastubadet ägde rum den 15 april 2015, i Malmö.

 

Bastu för arbetslösa visades på Gylleboverket i April 2019. Se dokumentionsbilder ->


 


 

ARBETSLÖSHETSERFARENHETER


Dagen efter arbetarrörelsens dag tar vi sikte på arbetssamhällets baksidor och på konstens möjligheter att diskutera personliga och politiska effekter av ett samhälle som är centrerat kring lönearbete.

Samhället förutsätter ekonomiskt och socialt ett lönearbete, inte bara som privat försörjning. Den som inte har ett lönearbete nekas tillträde till många förmåner och rum. Vad gör det med oss som människor?

Arbetslöshetserfarenheter, är en offentlig diskussion om arbetssamhället som kommer äga rum lördagen den 2 maj kl 14.30 på Art Lab Gnesta i Gnesta. Välkommen!

I samtal med:
Frida Klingberg, konstnär
Elise Karlsson, författare
Stina Oscarson, regissör och debattör
Caroline Malmström, Art Lab Gnesta

www.artlabgnesta.seFRIDA KLINGBERG är konstnär och kommer att berätta om Bastu för arbetslösa, ett processbaserat verk i vilket hon anställer arbetslösa personer för bastubad och samtal om vilka erfarenheter och kunskaper om samhället man får genom ”att vara arbetslös”. Projektet presenteras i en utställning på Art Lab Gnesta i november 2015.

ELISE KARLSSON är författare, litteraturkritiker och redaktör och kommer att berätta om sin bok Linjen. Linjen är en mörkt humoristisk undersökning av arbetet som idé, ideologi och vardag. Linjen är hennes tredje roman, efter Lonely Planet och Fly, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris.

STINA OSCARSON är regissör, dramatiker och fri skribent och kommer att berätta om sina tankar och erfarenheter om konst och politik. Stina Oscarson är också tidigare konstnärlig ledare för Orionteatern och chef för radioteatern vid Sveriges Radio.

CAROLINE MALMSTRÖM
Curator på Art Lab Gnesta, berättar om pågående utställning Hardware och leder samtalet.Samtalet är ett samarbete mellan Frida Klingbergs projekt Bastu för arbetslösa och Art Lab Gnesta med finansiering från Kulturbryggans tematiska stöd Kultur&Politik.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Bastu för arbetslösa genomförs med stöd av 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  <<<