PROJEKT OM KONTAKT ENGLISH
THE KUNGSHATT MEMORIAL MURAL MYSTERY

 

The Kungshatt memorial mural mystery
Platsspecifik performativ föreläsning

Sommaren 2014 dök en muralmålning i kol upp i ruinerna av det gamla tegelbruket på ön Kungshatt i Mälaren. Muralmålningen bleknade snabbt, och våren 2016 är den knappt synlig.

Under porträttet av en man i välansat skägg stod det att läsa: “Till minne av drömmarna”. Porträttet flankerades av bilder på lyxkryssaren Stella Polaris, paviljongen i Skönvik i Säter, allén på Kungshatt samt en bild på en byggnad kallad “Borgen”. Av en lokal journalist fick jag veta att porträttet föreställer Björn Söderblom, en gång rankad som en av de sämsta hyresvärdarna i Sverige, och bilderna runt honom föreställer hans största investeringsprojekt. Björn Söderblom var den riskkapitalist som 2002 köpte 80% av ön Kungshatt då en bro till fastlandet planerades som en del av infrastrukturprojektet Förbifart Stockholm. 2013 sålde Söderblom vidare ön till sin dotter Isabella och i februari 2014 lämnade hon in en ansökan om att bygga 7 000 bostäder på ön med syfte att skapa “ett grönt Manhattan”, med tunnelbana till fastlandet. Några månader efter detta går Björn Söderblom plötsligt bort, och samma sommar dyker muralmålningen upp. Björn Söderblom var med sina planer på exploatering av ön minst sagt illa omtyckt på Kungshatt. Så vem har gjort muralmålningen på ön? Är det en hyllning, eller är det kanske en ironisk hyllningsmålning?

The Kungshatt memorial mural mystery är en guidad tur genom Kungshatts historia med öns kopplingar till Stockholm stads bebyggelse, bostadsbrist, vägprojektet Förbifart Stockholm och spekulation i fastigheter och mark. Det är också en berättelse om en muralmålning till minne av en av många illa omtyckt man, om en okänd konstnär, och om drömmar om stor personlig framgång.

The Kungshatt memorial mural mystery genomfördes den 19 april 2016 i tegelbrukets ruiner på ön Kungshatt i Stockholm, som en del av Couchsurfer’s Paradise: Part III Utopia, arrangerat av curator Sheena Malone och konstnär Jens Evaldsson. Berättelsen framförs i mörker, i skenet av brinnande facklor och på en emellanåt skakande mark, orsakat av Förbifart Stockholms pågående tunnelsprängningar.

 

 

 


 

 

  <<<