PROJEKT OM KONTAKT ENGLISH

 

KRAFTER
Offentlig konst för Region Kalmar Län
2018

I mars 2019 invigdes nya Folktandvården Gripen i Oskarshamn med det fotobaserade verket Krafter på väggarna i väntrum och korridorer.

Krafter består av 17 fotografier gjorda under sommaren 2018 i skärgården utanför Oskarshamn. I Krafter möter människors kroppar naturens materiella kroppar och krafter och andra livsformer än mänskliga. I detta möte finns potential för styrka och gemenskap.

Se mer >

 

 

Badstu for arbeidsløse
Kontextspecifik situation, Stavanger
2018

Badstu for arbeidsløse genomfördes och visades i Stavanger i februari-april 2018, tillsammans med Studio 17 som en del av utställningsserien Arbeidsverk. Verket visades 9-11 mars i utställning i en tom butikslokal på Østervåg 8, samt i en installation i badanläggningen Gamlingens entré 20 mars till 8 april.

Läs mer >

 

 

Hamre 2:4
Offentligt ljudverk
(2017-pågående)

Den som närmar sig ödehuset på Hamre 2:4 kan höra ljud komma från huset. Ljudet, som installerades 25 januari 2017, skapar en nostalgisk, något kuslig men märkligt levande atmosfär. Ödehuset har blivit något annat.

Läs mer >

 

 

Sauna für Arbeitlose
Processbaserad konstruerad situation, Berlin
2016

Sauna für Arbeitslose genomfördes och visades i Berlin i september-november 2016 i samarbete med DISTRICT och som en del av Undiciplinary Learning - Remapping the Aestetics of Resistance med utgångspunkt i Peter Weiss Motståndets estetik.

Läs mer >

 
 

The Kungshatt memorial mural mystery
Platsspecifik performativ föreläsning


The Kungshatt memorial mural mystery
är en guidad tur genom Kungshatts historia med kopplingar till Stockholm stads bostadsbrist, en okänd konstnär, vägprojektet Förbifart Stockholm och om riskkapitalisters spekulation i fastigheter och mark.

Läs mer >

 
 

Vara utan efterfrågan
om Bastu för arbetslösa


Vara utan efterfrågan
består av olika sorters presentationer och bearbetningar av det insamlade materialet under Bastu för arbetslösa.

Läs mer >

 
 

Bastu för arbetslösa
Processbaserad konstruerad situation
2014-pågående


Bastu för arbetslösa
är ett projekt som intar bastun; ett rum för avkoppling, svett och kroppslig utmattning, men också en mötesplats för förtrogna samtal och hemliga affärsuppgörelser. Planen är att fem gånger anställa fyra arbetslösa personer för att tillsammans med dem, i stunden anställda, svettas och samtala om personliga erfarenheter och dela kunskaper om samhället utifrån positionen 'att vara arbetslös'.

Läs mer >

 
 

Bevara Flatlusen
Hated Animals, Part 3: the Crab Louse

Performance, text, media performance, 2013

Bevara Flatlusen bygger på de argument som används för att bestämma vilka arter i den biologiska mångfalden som ska bevaras.

Flatlusen är en liten lus som lever i människans tjocka hår; pubeshår, håret under armarna, skägg, ögonbryn och ögonfransar. Dess bett kliar men sprider inga sjukdomar. Flatlusen är med andra ord obekväm, men ofarlig.

Läs mer >

 
 

Hatade djur, del 2: varg
Hated Animals, part 2: the Wolf

Mixed media, 2011

Hated Animals, Part 2: the Wolf innehåller fyra verk där jag undersöker konflikter och berättelser kring varg i Torsbytrakten i Värmland. Vi möter tre familjer som berättar om vargattacker på sina gårdar i det värmländska idyllandskapet. Jag sover ensam en natt i Gräsmarks vargrevir. En upphittad vargbajs är spår från både en varg och av den som den ätit. Vi ser också en serie fotografier som utmanar de fotografiska dokumentära metoderna då bilderna samtidigt fungerar som mytbärare av den mörka suggestiva vargskogen.

Läs mer >

 
 

Window Cleaning
Performance, hushållsnära tjänst, gåva
2010 - pågående

I Window Cleaning erbjuder jag i olika utställningssituationer att åka hem till besökarna och tvätta alla fönster i deras hem. Window Cleaning finns i tre olika valörer och innebörder; gratis som gåva, som hushållsnära tjänst mot timpenning eller som exklusivt performance mot en fast taxa oavsett antal fönster. Jag genomför fönstertvättningarna på exakt samma sätt oavsett vad besökaren valt; med fönsterspray och dagens tidning. Däremot avgör besökarens val både det ekonomiska värdet på tvätten och vilken relation vi får till varandra när jag utför fönstertvätten.

Läs mer >

 
 

Hatade djur, del 1: skarv
Hated Animals, part 1: the Great Cormorant
Mixed media, 2009

Hated Animals, part 1: the Great Cormorant kretsar kring den fiskätande sjöfågeln Storskarv som häckar i kolonier på öar och längs med kusten. De häckar oftast i träd och vegetationen nedanför dör av dess frätande avföring. Hela öar förvandlas till vita illaluktande och skräniga områden som utmanar skärgårdsidyllen. En del yrkes- och hobbyfiskare är missnöjda då de ser skarvar som konkurrenter i fisket. Ibland förstör skarvarna också fiskeredskap i sin jakt på fisk som fastnat i utlagda nät.

Läs mer >

 
 

Master Mind
Video, bläckstråle-utskrift på aluminium, 2010

”Because we have a very small country and there’s little room for real nature.”


– Ronald Messemaker, skogsväktare i De Wieden Natuurmonumenten, Nederländerna

Läs mer >

 
 

Family Collection
Bläckstråleutskrift, 2009

En dag fann jag herbarier på en vind; min farmors, min farmors fars och hans systers. De flesta växterna samlade de in i området kring vårt släkthus utanför Kungsbacka, och de äldsta exemplaren är från 1901. Tiden har blekt växterna och gulnat pappersarken. Varje arkiv har sin typ av påverkan på det arkiverade.

Family Collection består av tolv skannade ark med växter. Under skanningen synliggjorde jag digitaliseringen genom att röra arken under skanningen och skapade på så vis mediespecifika distorsioner. Genom att tillföra ett nytt lager till dokumenten bygger jag vidare på, och uppdaterar, arkivet av växterna, men också av min släkts intresse för dem.

Läs mer >