PROJEKT OM KONTAKT ENGLISH
HATED ANIMALS, PART 1: THE GREAT CORMORANT

 

Hatade djur, del 1: skarv
Mixed media, 2009

Hated Animals, part 1: the Great Cormorant kretsar kring den fiskätande sjöfågeln Storskarv som häckar i kolonier på öar och längs med kusten. De häckar oftast i träd och vegetationen nedanför dör av dess frätande avföring. Hela öar förvandlas till vita illaluktande och skräniga områden som utmanar skärgårdsidyllen. En del yrkes- och hobbyfiskare är missnöjda då de ser skarvar som konkurrenter i fisket. Ibland förstör skarvarna också fiskeredskap i sin jakt på fisk som fastnat i utlagda nät.

Sommaren 2008: Med en högaffel som verktyg förstör en okänd man skarvkolonin på den lilla ön Loppan utanför Härnösand. Sommaren efter reste jag till den nu “öde” ön för att undersöka händelserna och konflikten. I Härnösand intervjuade jag tre personer med direkt koppling till skarv i området; den yrkesfiskare som ansökt om skyddsjakt på skarv, den ornitolog som blev vittne till händelsen och som ringde polisen, samt den person på Länsstyrelsen som ansvarar för skyddsjakt på skarv i Västernorrlands län. Jag gjorde ett performance på ön endast inför de eventuella skarvar och människor som då befann sig i området. Performancet filmades och senare klippte jag ihop bildmaterialet med intervjuerna till videoverket Drying my wings.

I skarvprojektet fokuserar jag på konflikter mellan olika idéer om hur natur bör formges och förvaltas samt på den nostalgi och sorg som finns över “förlorad” natur. Vilken sorts natur som saknas eller borde skapas beror på vem man frågar. Det finns totalt fyra verk inom projektet som i olika konstellationer visats bland annat på New Nordic Photography 2010: On Display på Hasselbladcenter, Dokumentärfilmfestivalen c/o Tempo på Skövde Kulturhus 2010, och på det konstnärs- och curatordrivna galleriet Note On i Berlin 2012.


 

 

 

 

 

 

Drying my wings
Video, 12 minuter 23 sekunder
2009

 

 
 

Loppan Triptych
3 pigmentutskrifter på aluminium, 70x47 cm
2009

 

 

Index #1: Scull
Upphittat objekt (skarvskalle), 2009

 

 
 

Skarvpopulationens ökning och yrkesfiskarnas uppskattade förluster
Rispad bläckstråleutskrift, aluminium, träram, 106x84 cm, 2009

 

 
 

Vacated Island
Tre animationer i installation, 2009

 

 

  <<<