PROJEKT OM KONTAKT ENGLISH
HATED ANIMALS, PART 2: THE WOLF

Hatade djur, del 2: varg
Mixed media, 2011

Hated Animals, Part 2: the Wolf innehåller fyra verk som kretsar kring konflikter och berättelser om varg i Torsbytrakten i Värmland. I verket finns tre berättelser om vargattacker inhämtade från familjer som mött varg på sina gårdar i det värmländska idyllandskapet. Ett videoverk visar mig när jag sover ensam en natt, under bar himmel, i Gräsmarks vargrevir. I en glasmonter visas en torr, och av tuggad kalk vitgrå, vargbajs; ett spår från både varg och av den som blivit uppäten. En serie fotografier tagna av en rörelsekänslig viltkamera utmanar fotografiska dokumentära metoder då bilderna både fungerar som avslöjande bevis samtidigt som de visar en mytiskt mörk och suggestiv vargskog.

   
 
 

One night in the wolf territory of Gräsmark
Video, 1 minuter 43 sekunder loop, 2011

One night in the wolf territory of Gräsmark är en stop-motion video sammansatt av stillbilder som en rörelsekänslig viltkamera tog på mig en natt då jag sov ensam under bar himmel i Gräsmarks vargrevir. Jag vaknade sex gånger under natten och kameran fotograferade varje rörelse med tre bilder. Två konkurrerande berättelser slogs inom mig: vetenskapens, i vilken vargar alltid är rationellt skygga för människor, och legendernas, där de istället är dreglande mördarmaskiner med blottade tänder.

 

 
 

Stories from the countryside
C-Prints, skisspapper, bläckstråle-utskrifter, 2011

Verket Stories from the countryside består av tre berättelser med bild och text som handlar om vargattacker på tre familjers gårdar. Texterna är i talspråk med dialektala ord och meningsbyggnader, upprörda och stundvis svåra att följa. Attackerna utspelade sig i de fårhagar som är fotograferande, och den värmländska landsbygdsidyllen ställs mot dramatik och död.

 

 

Index #2: Faeces
Upphittat objekt, 2011

Index #2: Faeces är en torkad vargbajs full av hår och vit av kalk från söndertuggade benbitar. Objektet visas i en glasmonter. Bajsen kan ses som ett indexikalt tecken, ett fysiskt spår, inte bara från en varg, utan också från den individ som vargen ätit.

 
 

Behind my back
14 bläckstråleutskrifter på skisspapper, 2011

Behind my back är ett dubbeltbottnat experiment där jag testar dokumentärfotografiet som mytbärare, och samtidigt söker sanningen om vad som händer bakom min rygg när jag inte ser.

Med en rörelsekänslig viltkamera på ryggen vandrade jag, i hopp om att se varg, genom olika vargrevir i Värmland; mestadels skogsvägar, trädplanteringar och hyggen. Utifrån min kropps rörelser fotograferade kameran på egen hand med minimal subjektiv påverkan på hur, var och när bilderna skulle tas. Kameran levererade över 300 bilder, och genom att endast välja fjorton av dem skapades en bildberättelse om en suggestiv, mörk och vacker skog. Men bilderna kan också, i linje med de dokumentära traditionerna och metoderna (till exempel inom naturfotografin), ses som sanna, äkta och trovärdiga representationer av den avbildade skogen. Problem uppstår när det är metoderna, och inte berättelsen, som bär ansvaret för det dokumentära i en dokumentär berättelse.

 

  <<<